Vaccinuri antigripale - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Vaccinuri antigripale

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Vasileion [23 editari]
Anyhoo [3 editari]
Mitza [2 editari]
http://www.muzica-free.ucoz.net

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter


Cuprins

Vaccinuri antigripale

Vaccinul antigripal se administreaza intramuscular in zona muschiului deltoid pentru copiii peste 12 luni si zona anterolaterala a coapsei pentru sugari. Grupele de populatie infantila cu risc crescut de complicatii ale infectiei gripale si care trebuie vaccinate cu prioritate cuprind(4, 6, 7, 8):

1) copii cu boli cardiace sau pulmonare cronice (astm, fibroza chistica, bronsiectazie, tuberculoza si hiperergie la tuberculina, care primesc chimioprofilaxie, cardiopatii congenitale s.a.;

2) copii sanato si sau cu boli cronice institutionalizati (legan, case de copii s.a.), unde raspandirea infectiei virale este facilitata;

3) copii cu boli debilizante sau imuno-supresoare (malnutritie, diabet zaharat, imuno-deficiente primare sau dobandite, neoplasm, transplantati, boli renale, HIV/SIDA), boli hematologice care necesita transfuzii repetate. Nu exista informatii suficiente privitoare la gravitatea complicatiilor respiratorii ale gripei la copii infectati HIV/SIDA. Unele studii au aratat ca Vaccinarea antigripala la acestia determina o crestere a capacitatii de replicare a virusului HIV. Studii ulterioare au aratat insa ca marirea imunitatii, siguranta si eficienta vaccinarii antigripale la copii HIV pozitivi se realizeaza in functie de statusul imunologic celular (limfocite T CD+) indiferent de nivelul replicarii HIV. Asa se explica de ce vaccinarea antigripala ii protejeaza mai ales pe acei copii infectati HIV care au media limfocitelor T CD4+ mai mare de 100 cel./mm3. Eficienta vaccinarii variaza in functie de gradul imunosupresiei; vaccinarea antigripala nu induce un titru de anticorpi protectori la cei cu valori foarte scazute ale limfocitelor T CD4+. Vaccinarea antigripala este recomandata la infectatii HIV/SIDA asimptomatici(3);

4) copiii cu boli care compromit dinamica toracica si eliminarea secretiilor din caile respiratorii (amiotrofie spinala, miopatie, distrofii toracice, alte boli neuromusculare);

5) copiii sanatosi cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 24 de luni. Un studiu randomizat pe o perioada de 2 ani arata ca vaccinul antigripal are efect protector la 64% la grupa de varsta 6-12 luni, 66% la 13-18 luni si 69% la 19-24 de luni. Vaccinul antigripal este eficient si bine tolerat la aceasta varsta(3, 9, 10);

6) copiii si adolescentii care sufera de boli cronice tratate timp indelungat cu aspirina (risc de sindrom Reye daca fac gripa);

7) persoanele care pot transmite gripa indivizilor din categoria cu risc crescut de complicatii: personal medico-sanitar, inclusiv administrativ, din spitale si colectivitati de copii. S-a constatat ca adesea personalul sanitar bolnav de gripa continua sa lucreze. Pe de alta parte, un studiu britanic a aratat ca 59% din personalul sanitar cu serologie pozitiva pentru gripa recenta erau asimptomatici, ceea ce sugereaza infectie subclinica. Aceste persoane continua sa lucreze, fiind potentiali transmitatori ai infectiei catre pacienti. Vaccinarea personalului medico-sanitar reduce semnificativ infectarea pacientilor si mortalitatea acestora prin complicatiile gripei. Si, cu toate acestea, un studiu epidemiologic arata ca rata anuala de vaccinare a personalului medico-sanitar oscileaza intre 26% si 60%(3, 7). citeste mai mult[1]

Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal

Gripa este o infectie virala transmisa de la o persoana bolnava la una sanatoasa pe calea aerului, prin intermediul picaturilor minuscule din secretii, in timpul tusei, stranutului si chiar vorbitului. Este o afectiune frecventa, specifica sezonului rece.

Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripalDe ce sa te vaccinezi impotriva gripei?

Daca alte infectii respiratorii produc simptome moderate si majoritatea persoanelor isi pot continua activitatile zilnice in acesta perioada, simptomele date de gripa pot fi foarte severe, indelungate si deseori este necesara odihna la pat.

Infectia virala produsa de virusurile gripale streseaza organismul, scad imunitatea si de cele mai multe ori conduc la suprainfectii bacteriene. Asocierea celor doua tipuri de infectii slabeste organismul si se se poate dovedi fatala pentru categoriile de populatie mai sensibile, precum varsticii si copiii mici. Desi exista medicamente pentru tratarea racelii, ele sunt destul de costisitoare, nu la fel de eficiente precum vaccinul, iar tratamentul trebuie pornit in cel mai scurt timp de la debutul simptomelor.

Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate. Odata injectat intramuscular, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute.
Cand virusul gripal va patrunde in organismul unei persoane vaccinate, anticorpii produsi il vor distruge si vor impiedica instalarea infectiei gripale.

In fiecare an, virusul gripal sufera anumite modificari fata de anul precedent, ceea ce face vaccinul utilizat sa fie ineficient de la un an la altul. In fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care sa contina tulpinile specifice sezonului respectiv.

Din fericire, cercetatorii pot sa prevada cu acuratete care va fi tulpina virala ce va produce infectii si pot fabrica din timp un vaccin eficient.

Vaccinul protejeaza de infectia gripala in aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi. El este eficient si va proteja doar fata de tipurile de virusuri care corespund celor utilizate la fabricarea vaccinului. citeste mai mult[2]

Vaccinarea antigripala

Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate) care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie virala aparent banala dar care poate fi insotita de numeroase complicatii. De aceea este prudent sa se efectueze profilaxia prin vaccinare, la persoanele cu risc crescut: varstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contacta infectia si daca sunt in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina), personalul medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc.) si toti cei care doresc sa se protejeze.


Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt:

reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit sau,
- mai rar reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.

Exista mai multe preparate comerciale de vaccin antigripal:

INFLUVAC - este un vaccin gripal trivalent, inactivat, bazat pe antigenele de suprafata izolate din tulpinile A si B de virus gripal, ce se administreaza intramuscular/subcutanat, indicat atat pentru adulti cat si pentru copii peste 6 luni.

FLUARIX - vaccin antigripal purificat inactivat, ce se administreaza intramuscular /subcutanat, indicat atat pentru adulti cat si pentru copii peste 6 luni.

VAXIGRIP - vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru adulti si copii peste 6 luni, cu administrare intramusculara sau subcutanat profund.

VAXIGRIP Pediatric - vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru copii intre 6-36 de luni.

VACCIN GRIPAL TRIVALENT PURIFICAT INACTIVAT – produs de Institutul Cantacuzino si avand in compozitie tulpini de virus gripal apartinand tipului A si o tulpina tip B, cu o structura antigenica asemanatoare tulpinilor ce se apreciaza ca vor circula perioada pentru care urmeaza sa se faca imunizarea; este conditionat in fiole cu administrare intramusculara, indicat la adulti si copii peste 6 luni.
La pacienti cu imunodeficiente si copii sub 6 ani la prima vaccinare, se recomanda vaccinarea de doua ori la interval de 4 saptamani mai multe detalii[3]

Vaccinarea -- Cand?

Pentru emisfera nordica, perioada optima pentru vaccinare antigripala este toamna, din luna septembrie pana in noiembrie, din urmatoarele considerente:

1. in emisfera nordica, epidemiile de gripa au loc, de obicei, intre lunile
noiembrie si martie

2. perioada de producere a anticorpilor este de 2-4 saptamani de la
vaccinare

3. concentratia de anticorpi incepe sa scada dupa 6 luni de la vaccinare

Daca din anumite motive vaccinarea nu a fost facuta la timp, aceasta se poate face si dupa inceperea epidemiei de gripa. Este larg raspandita parerea gresita ca dupa inceperea epidemiei vaccinarea este contraindicata. Acest lucru este valabil numai in cazul vaccinurilor antigripale cu virus atenuat. Vaccinurile cu virus inactivat pot fi administrate pe perioada epidemiei (CDC Atlanta).

Vaccinarea poate fi ineficienta daca inocularea a fost facuta dupa infectarea cu virusul gripal (dar manifestarile clinice inca nu au aparut) citeste mai mult[4]

Vaccinarea -- Cazuri speciale

Vaccinarea femeilor gravide

La femeile gravide exista un risc crescut al complicatiilor, deoarece gripa poate duce la intreruperea prematura a sarcinii si avort. Unul din studiile efectuate recent a stabilit de asemenea legatura dintre gripa la femeile gravide si frecventa tumorilor cerebrale sau neuroblastomului la copii. Riscul de complicatii creste drastic (de 4 ori) in trimestrele 2 si 3 de sarcina.

Pornind de la datele furnizate de literatura de specialitate, se recomanda vaccinarea antigripala a femeilor gravide care in sezonul de gripa se afla in/peste saptamana a-14-a de sarcina.

Femeile gravide care, indiferent de stadiul sarcinii, fac parte dintr-una dintre grupele cu risc crescut, trebuie sa fie vaccinate inainte de inceperea epidemiei.
Vaccinul antigripal inactivat este sigur si nu are consecinte negative asupra fatului.

Vaccinarea nu se efectueaza in cursul primului trimestru de sarcina.
Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alapteaza. Mai mult, anticorpii produsi de mama ca raspuns la administrarea vaccinului creeaza o protectie suplimentara pentru copil.

Vaccinarea persoanelor infectate cu HIV

Parerile specialistilor in ceea ce priveste oportunitatea folosirii vaccinului antigripal pentru imunizarea persoanelor infectate cu HIV sunt impartite.
Dupa cum recomanda ACIP, exista informatii privind pericolul unor simptome severe de gripa si riscul crescut al complicatiilor la persoanele infectate cu HIV. La cei cu simptome minime ale bolii si un nivel inalt de limfocite T CD4+, vaccinul gripal asigura obtinerea unor concentratii inalte de anticorpi protectori. Bolnavilor cu nivele scazute de celule CD4+, vaccinul nu asigura concentratii suficient de mari de anticorpi, si chiar repetarea dozei nu imbunatateste intotdeauna raspunsul imun.
Pe de alta parte, rezultatele unor cercetari efectuate recent arata ca terapia inalt activa antiretrovirala (HAART) permite restabilirea raspunsului umoral imun la antigenii gripei la persoanele infectate cu HIV. mai mult despre[5]

Vaccinul antigripal poate alunga gripa

Imediat ce temperatura rece s-a instalat, inevitabil apare si gripa - boala contagioasa care se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta, in familie, in mijloacele de transport in comun, la serviciu etc.


Virusul gripal se propaga cu rapiditate prin intermediul stranutului sau al tusei. Picaturile infectate pot patrunde in corp prin mucoasele nazale si orale, in tractul respirator unde prolifereaza bacterii. In conditii favorabile, acesta poate supravietui pana la 48 de ore pe diferite suprafete contaminate cum este de exemplu un telefon mobil, tastatura, ceasca de cafea etc. Persoanele infectate pot fi contagioase chiar cu o zi inainte de aparitia simptomelor si pana la o saptamana dupa disparitia acestora.

Cum recunoastem gripa?

Gripa este o afectiune care se manifesta brusc prin febra, dureri puternice de cap, frisoane, dureri musculare, stare generala de slabiciune. De asemenea, persoana contaminata cu virusul gripal isi pierde pofta de mancare, raguseste, tuseste frecvent pana la oboseala. Boala debuteaza la o zi maximum doua de la contactul cu persoana bolnava si dureaza o saptamana sau chiar mai mult.

Care sunt persoanele cu risc crescut la imbolnavire?

Oricine se poate imbolnavi de gripa, dar boala apare sub o forma mai severa la anumite categorii de persoane. In cazul unora pot aparea complicatii foarte grave si chiar decesul. De aceea, batranii, copiii, bolnavii cronici, persoanele institutionalizate (azil, orfelinat etc), cadrele medicale si personalul medical auxiliar au nevoie de acest vaccin pentru ca fac parte din categoria persoanelor cu risc crescut la imbolnavire. De asemenea, vaccinarea este recomandata tuturor copiilor incepand cu varsta de 1 an. mai mult despre[6]

Unelte personale