Raceala - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Raceala

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Anyhoo [5 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Raceala

Denumita generic si partial impropriu, raceala, este cea mai cunoscuta si mai comuna boala, ale carei semne sunt recunoscute cu usurinta de fiecare. Desi exista peste 200 de virusuri diferite care produc raceala, un procent de 30-50% dintre cazurile de raceala sunt produse de virusuri neidentificate. Prezenta polipilor nazali, a bolilor alergice care afecteaza mucoasa nazala si a stresului prelungit, cresc riscul producerii racelii.

Simptomele racelii sunt: dureri de gat sau inrosirea acestuia, dureri de cap si febra, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra. Ele apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca aceasta este mai mult decat consecinta unei raceli, ea poate fi consecinta unei alergii. Raceala se poate complica sau asocia uneori cu o infectie bacteriana a faringelui (amigdalelor) sau a sinusurilor, instalindu-se uneori febra ridicata, secretii faringiene abundente eliminate prin tuse, alterarea starii generale.

Infectia este cauzata de virusurile care ataca sistemul de aparare a organismului. Mucusul produs de mucoasele de la nivelul nasului si al gatului reprezinta prima linie de aparare a organismului. Particulele pe care noi le inhalam, ca praful, polenul, virusurile si bacteriile, sunt retinute de aceasta mucoasa. Odata ce un virus trece de aceasta mucoasa si patrunde intr-o celula, el se multiplica si astfel apar noi virusuri care invadeaza celulele din jur. Semnale de alarma sunt trimise la globulele albe din sange, specializate, de celulele infectate. Acestea ajung in scurt timp la locul infectiei si elimina o serie de substante chimice, precum kininele. Astfel, simptomele racelii sunt produse de aceste substante - cresterea productiei de mucus prin ruptura membranelor celulelor si pierderea de lichid din capilarele sanguine si vasele limfatice. ... mai mult despre raceala[1]

Simptomele si diagnosticul racelii

Simptomele se declanseaza de regula la 2-5 zile de la infectare. Mai rar perioada poate ajunge la 10 zile. Cele mai des intalnite simptome:

  • dureri sau jena in gat
  • nas infundat sau congestionat
  • tuse
  • stranut
  • lacrimare excesiva
  • dureri musculare, oboseala, lipsa apetitului
  • mai rar febra si epuizare

De regula prima oara apare senzatia de durere/jena in gat si nas congestionat. Secretiile nazale pot fi abundente la inceput si sunt apoase si clare. Mai tarziu ele se diminueaza ca si cantitate si devin opace, de culoare verde-galbuie. Simptomele dispar dupa o saptamana (4-10 zile), cu exceptia tusei care poate sa persiste inca o saptamana – doua. Diagnosticul este pus pe baza acestor simptome. In cazul in care apare febra ridicata, dureri severe de cap si dureri in piept, este posibil sa nu fie o simpla raceala si este necesar un consult medical. Complicatiile includ infectii bacteriene (de exemplu otite, sinuzite), atacuri de astm la persoanele care sufera de astm si chiar infectii pulmonare (bronsite, pneumonii).... mai mult despre Simptomele si diagnosticul racelii[2]

Mituri despre raceala

Cum preveniti raceala

Unelte personale