Despre gripa - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Despre gripa

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Vasileion [25 editari]
Anyhoo [2 editari]
Sniperman [1 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Gripa, o boala cunoscuta din cele mai stravechi timpuri

Gripa, o boală cunoscută din cele mai străvechi timpuri, apare din cauza infecţiei cu viruşii de tip A, B sau C. Cea mai uşoară formă (de obicei de tipul C) îmbracă aspectul unei răceli banale, însă viruşii de tipul A şi B provoacă apariţia rapidă a simptomelor specifice, cum sunt febra, frisoanele, senzaţiile de durere musculară, tusea, guturaiul, lăcrimarea.Evoluţia rapidă a bolii determină acutizarea simptomelor în decursul unei zile sau a câtorva minute. Bolnavii de gripă deseori pot să indice cu maximă exactitate momentul apariţiei ei. Virusul este deosebit de activ în perioada rece a anului („sezonul gripei").Încă din toamnă puteţi să vă luaţi măsuri de prevedere: vă puteţi vaccina pentru a reduce riscul infectării. Cu ce vă pot ajuta vitaminele şi substanţele minerale în cazul când v-aţi îmbolnăvit deja de gripă? În acest caz povara maximă cade din nou pe „umerii" sistemului imunitar. Substanţele ce stimulează activitatea sistemului imunitar vă vor ajuta să vă însănătoşiţi mai repede.
Un virus mai contagios decât cel gripal

Uşor transmisibil în colectivităţi, virusul sinciţial respirator este periculos mai ales pentru prematuri şi pentru cei cu boli cronice. La persoanele sănătoase, infecţia cu virusul sinciţial respirator dă simptome asemănătoare răcelii. Neglijarea sau netratarea infecţiei creşte riscul copiilor de a face otită sau astm.

Până la vârsta de doi ani, cei mai mulţi copii vin în contact cu virusul sinciţial respirator. Dacă la copiii şi la adulţii sănătoşi, infecţia cu acest virus nu dă decât simptome asemănătoare răcelii obişnuite, pot apărea complicaţii severe la prematuri (din cauza nedezvoltării corespunzătoare a sistemului imunitar şi a celui respirator) şi la sugarii cu boli cardiace, precum şi la cei cu fibroză chistică. De asemenea, infecţia cu acest virus poate avea manifestări severe la copiii cu boli pulmonare, precum displazie bronhopulmonară.

Această afecţiune poate apărea la prematuri în urma terapiei cu oxigen sau a ventilaţiei mecanice. În situaţii grave, atunci când apare insuficienţa respiratorie, poate surveni decesul, în absenţa terapiei corespunzătoare. La copiii mici, virusul este responsabil de 70 la sută din cazurile de bronşiolită şi de 25 la sută din cazurile de pneumonie.

Netratarea corespunzătoare a infecţiei poate favoriza apariţia otitelor sau chiar a astmului bronşic la copii. Pentru formele grave ale bolii, medicul recomandă internarea, deoarece există riscul apariţiei sufocării prin apariţia complicaţiilor respiratorii. De asemenea, şi în cazul adulţilor pot apărea complicaţii, mai ales dacă sunt fumători, dacă au imunitatea scăzută sau dacă suferă de boli cardiace şi pulmonare. Infecţia poate fi severă şi la persoanele în vârstă.

Viabil până la 30 de ore

Virusul sinciţial respirator are o perioadă de incubaţie de trei până la şapte zile. Într-o primă fază apar febra, secreţiile nazale abundente, strănuturile şi starea de indispoziţie şi de slăbiciune. Atunci când este afectat plămânul, pot apărea şi tusea, dificultăţile de respiraţie (şuierat şi respiraţie accelerată).

Virusul sinciţial respirator este mult mai contagios decât gripa şi se transmite prin orice tip de contact fizic, precum atingeri, sărut şi strânsul mâinii persoanei infectate. De asemenea, microbul se transmite uşor prin strănut şi prin tuse. Virusul poate supravieţui timp de o oră pe hârtie, iar pe suprafeţele lucioase între trei şi 30 de ore, în funcţie de umiditate.

Igiena corespunzătoare previne infecţia

Infecţia cu virusul sinciţial respirator nu poate fi prevenită prin imunizare, deoarece nu există un vaccin în acest sens. Totuşi, respectarea unor măsuri reduce riscul de infectare cu acest virus. Astfel, mâinile trebuie spălate cu apă caldă şi cu săpun cât mai des.
Este bine să se evite contactul cu alte persoane răcite şi vizitele în locurile aglomerate (magazine). Fumul de ţigară creşte riscul de infectare cu virusul sinciţial respirator, de aceea, fumatul este interzis în preajma persoanelor vulnerabile.

De asemenea, este indicată spălarea periodică a jucăriilor cu care vin în contact copiii. La adulţii cu boli cronice, se recomandă curele de întărire naturală a imunităţii. Dacă nu există boli asociate, simptomele date de infecţia cu virusul sinciţial respirator trec într-o săptămână, cel mult două.

Program de profilaxie a prematurilor

De la jumătatea lunii octombrie, în ţara noastră se va desfăşura un program de profilaxie a prematurilor faţă de infecţia cu virusul sinciţial respirator. „În program vor fi incluse maternităţile de gradul III de la nivelul întregii ţări. Tuturor copiilor născuţi înainte de 32 de săptămâni li se vor administra anticorpi specifici, cinci doze, la un interval de o lună între ele”, afirmă prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie. Deşi circulă mai ales în perioada rece, de la sfârşitul toamnei şi până la începutul primăverii, virusul sinciţial respirator poate fi transmis şi în restul anului. mai mult..[1]


Ţine gripa departe de tine fără ace şi reacţii adverse

Potrivit studiilor, în medie, un adult este afectat de o viroză respiratorie între o dată şi de trei ori pe sezon, fiecare episod clinic durând trei sau patru zile

Finalul verii şi schimbările de temperatură aduc după sine virozele, denumite popular şi răceli. Cei mai expuşi, inclusiv la virusul gripal, sunt copiii şi bătrânii, ca urmare a stresului imunitar la care sunt supuşi. Simptomele răcelii apar după aproximativ 3 zile de la expunerea la virusul gripal.
Printre semnele clinice ale virozelor respiratorii se numără congestia nazală, apariţia secreţiilor nazale în cantităţi crescute, strănutul, tusea, durerile în gât, dificultăţi la înghiţire, durerile de cap, febra, starea de oboseală şi lăcrimarea excesivă.

O nouă generaţie de suplimente alimentare, care au la baza lactoferina şi imunoglobulina G naturală din colostru se găsesc pe piaţa farmaceutică din România. Ele sunt destinate consolidării sistemului imunitar, având proprietăţi antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare şi antioxidante.

Lactoferina interacţionează cu anumite componente microbiene şi virale implicate în procesul infecţiei şi, datorită capacităţii sale antivirale previne şi reduce riscul repetării episoadelor de "răceală". Efectul bacteriostatic al lactoferinei a fost asociat cu abilitatea sa de a lega fierul.

Aproape toate bacteriile au nevoie de fier şi, datorită proprietăţilor de sechestrare, lactoferina împiedică utilizarea fierului de către bacterii. Un alt ingredient al suplimentului alimentar îl reprezintă imunoglobulina, ce se găseşte în mod natural în colostrul de "prima dată" (muls în primele 12 ore dupa fătare), utilizată de către sistemul imunitar pentru a identifica şi neutraliza agenţii străini organismului nostru, precum bacteriile şi virusurile.

Din diversitatea de imunoglobuline, cea mai importantă din grupul imunoglobulinelor care se găsesc în sânge, lichidele tisulare şi în colostrul proaspăt, ca pondere şi mod de acţiune, este imunoglobulina G (Ig G). Conţinutul ridicat în imunoglobuline, în special Ig G, al colostrului îi conferă acestuia calităţi excepţionale fiind absorbit rapid de către organismul noului născut, ajutând la consolidarea sistemului imunitar al acestuia, protejând-ul astfel de infecţiile virale sau bacteriene.mai mult..[2]


Top cinci măsuri eficiente împotriva răcelii şi gripei

Pentru a face faţă virusurilor, specialiştii recomandă ca alimentaţia noastră să fie bogată în vitamine, să luăm tinctură de propolis şi să mergem la saună

Virozele respiratorii - răceala, bronşita, pneumonia şi gripa - reprezintă cele mai frecvente afecţiuni ale sezonului rece. gândul vă oferă un top cinci al celor mai eficiente metode pentru a combate virozele respiratorii.

1. Întărirea sistemului imunitar este esenţială pentru a contracara efectele negative ale frigului. Specialistul în nutriţie Donna Tainter recomandă ca oregano şi pătrunjelul să fie adăugate în dieta zilnică, mai ales în această perioadă. Potrivit specialistului, pătrunjelul este remediul ideal atunci când suntem răciţi, deoarece este de patru ori mai bogat în vitamina C decât o portocală, astfel că 100 de grame de pătrunjel conţin în jur de 240 de miligrame de vitamina C. "Oregano este un antioxidant puternic, de 12 ori mai vitalizant decât portocalele şi de patru ori mai eficient decât afinele", spune Donna Tainter.

2.Tinctura de propolis are proprietăţi antivirale, spun medicii. Aceştia recomandă câte o linguriţă dimineaţa şi seara, luată cu puţin ceai încă de la primele semne ale virozei respiratorii. Potrivit specialiştilor, propolisul are calităţi antibacteriene şi antifungice, datorită prezenţei flavonoidelor, fiind de un real ajutor în combaterea virusurilor.

3. Suplimentele pe bază de echinaceea tratează infecţiile respiratorii. Efectele benefice ale acestei plante în tratarea infecţiilor se traduc în stimularea sistemului imunitar. Potrivit specialiştilor, administrarea de suplimente pe bază de echinaceea duce la creşterea numărului de celule imune din sânge, ajutând astfel la o combatere rapidă a răcelilor şi a afecţiunilor conexe.

4. Evitaţi ceaiurile fierbinţi, deoarece aces­­tea agravează răceala. Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceaiuri fierbinţi în cazul răcelilor şi gripei este foarte dăunător. "Atât băuturile fierbinţi, cât şi cele foarte reci usucă mucoasa. Mai mult, cele fierbinţi pot provoca arsuri la nivelul mucoasei, iar microleziunile favorizează apariţia bacteriilor", afirmă prof.dr.Cristian Vlădescu.

5. Sauna "ucide" virusurile. Potrivit specialiştilor, atunci când facem saună, corpul ajun­ge la o temperatură de 40 de grade Celsius, asemănătoare unei febre, ceea ce obligă organismul să se apere împotriva agenţilor patogeni.mai mult..[2]

Cel mai des întâlnite mituri despre răceală

De-a lungul vieţii, o persoană răceşte de aproximativ 200 de ori, această boală durând în medie 9 zile

Răceala reprezintă cea mai comună infecţie din lume. Potrivit studiilor de specialitate, de-a lungul vieţii, o persoană răceşte de aproximativ 200 de ori, boala durând în medie 9 zile, informează cotidianul britanic "Daily Mail". Medicii spun că în jurul acestei viroze respiratorii circulă tot felul de concepţii greşite legate de modul de tratare sau de factorii care o determină.

1. Frigul şi umezeală sunt principalii vinovaţi ai apariţiei acestei afecţiuni de sezon. Total eronat, sunt de părere medicii care susţin că răceala, ca şi gripa, este rezultatul unei infecţii virale şi singurul mod în care te poţi alege cu ea este dacă o iei de la altcineva. Aşadar, cele două căciuli, puloverul şi un palton gros cu care pleci de acasă nu te ajută cu nimic. Nu te ajută nici faptul că eviţi să ieşi afară. Ba, din contră, virusurile se răspândesc cel mai repede înăuntru, atât în casă, cât şi în birouri sau localuri.

2. Săpunurile şi soluţiile antibacteriene ţin răceala la distanţă. Un grup de cercetători de la Universitatea din Arizona au constatat că aceste produse nu au efect asupra virusurilor răcelii. "Astfel de produse sunt benefice pentru înlăturarea germenilor şi a microbilor, în niciun caz a virusurilor", subliniază Charles Gerba, coordonatorul studiului.
3. Antibioticele te scapă de răceală dacă le iei la primele semne. Medicii atrag atenţia că acest tip de pastile nu pot anihila viru­surile. Antibioticul în cazul unei răceli se reco­man­dă numai când pacientul a făcut febră. Tra­tamentul obişnuit constă în administrarea de antivirale.

4. Persoanele în vârstă sunt mai expuse la răceală. Deşi pot avea un sistem imunitar mai slăbit decât tinerii, vârstnicii prezintă un risc de două ori mai mic de a răci. Potrivit experţilor, pe măsură ce înaintezi în vârstă organismul dezvoltă mai mulţi anticorpi la tipuri comune de virusuri. În plus, persoanele în vârstă nu stau în spaţii aglomerate la fel de mult ca şi o persoană tânără, care trebuie să meargă la muncă, la şcoală sau la diferite evenimente.

5. Dacă bei cât mai multe lichide, îţi va trece mai repede răceala este un alt mit, spun cercetătorii. În timpul unei răceli, organis­mul se deshidratează, mai ales dacă apare şi febra. Lichidele ajută la ameliorarea simptomelor, dar în niciun caz nu tratează răceala. Virusurile nu pot fi distruse numai cu ajutorul lichidelor.mai mult..[2]

Unelte personale