Antitusive - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Antitusive

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Vasileion [18 editari]
Anyhoo [3 editari]

Afiseaza tot
Noutati- ultima ora
Recomandari in tratarea si prevenirea pneumoniei | Remedii Naturiste 4 June 2014 Luați tratament suportiv, în funcție de simptome: antitusive, antipiretice - doar la nevoie, când temperatura corpului depășește 39 °C și nu poate fi scazuta......mai mult
Sfantul Ierarh Nectarie 18 May 2014 Rostopasca, negelariţa, iarba de negi, buruiana sfântă sau crucea voinicului este o plantă medicinală cunoscută şi folosită pentru proprietăţile ei antitusive, citostatice şi antibacteriene. În fitoterapie se folosesc ramurile şi tulpinile tinere ale ......mai mult
Ceai din flori de soc si frunze de menta pentru cresterea imunitatii ... 12 May 2014 Florile de soc au proprietati analgezice, antifebrile, antiinflamatoare, diuretice, antitusive, emoliente, ajuta la intarirea imunitatii si curatarea organsimului de toxine. Socul are actiune expectoranta datorita saponozidelor din compozitia sa....mai mult
FLORILE DE SALCÂM – DEPOZIT DE ENERGIE ȘI SĂNĂTATE ... 3 May 2014 Sunt binecunoscute efectele antitusive, antispasmodice ale tractului respirator, emoliente ale secreţiilor bronşice, antiseptice, antinevralgice, calmante, uşor sedative. Efectele vindecătoare ale florilor de salcâm se exercită la toate persoanele, ......mai mult

News powered by: Google Blog Search

Cuprins

Antitusive

Tusea este un mecanism de aparare al organismului prin care se elimina particulele straine sau mucusul din tractul respirator, de aceea nu intotdeauna este indicata oprirea acesteia. In cazul in care aceasta e foarte severa si impiedica respiratia normala si somnul se pot utiliza medicamente fara prescriptie medicala:

  1. expectorante – fluidifica mucusul din tractul respirator, favorizand eliminarea lui; se recomanda in cazul tusei productive (umeda, cu sputa)
  2. supresoare – inhiba reflexul de tuse; se administreaza in tusea seaca, uscata (fara sputa) si sunt contraindicate in tusea productiva, deoarece impiedica drenarea (curatarea) cailor respiratorii; pot ingreuna respiratia, de aceea se recomanda precautie la batrani si persoanele cu afectiuni pulmonare, respiratorii si cardiace.

... mai mult despre antitusive[1]


Antitusiv

Medicament utilizat in tratamentul simptomatic al tusei.

- Antitusivele opiacee (codeina, codetilina, folcodina etc.) actioneaza prin inhibarea centrilor nervosi cerebrali si trateaza tusea uscata, fara expectoratie. Ele sunt prezentate sub forma de siropuri si de comprimate. Au un efect sedativ si pot provoca somnolenta.
- Alte antitusive, neopiacee (acetilcisteina, carbocisteina), sunt expectorante, fluidifiante sau mucolitice. Ele sunt folosite in tratamentul tusei umede. Asociate uneori cu antispasmodice, ele se gasesc sub forma de sirop sau de pliculete.

Dintre diferitele antitusive disponibile, trebuie sa se selectioneze produsul si doza care nu vor impiedica eliminarea eventualelor expectoratii, ceea ce ar risca atunci intarzierea vindecarii, prin suprainfectare. Pe de alta parte, folosirea de antitusive nu scuteste cautarea cauzei tusei. ...mai mult despre Antitusive...[2]


Tusea. Antitusive. Combaterea tusei prin fitoterapie

Tusea

Nu este o afectiune, ci un simptom al majoritatii afectiunilor cailor respiratorii. Nu este decit un act reflex produs de iritatia mucoaselor cailor respiratorii, fie datorita prezentei unor corpi straini patrunsi in caile respiratorii, fie prin prezenta produselor patologice ca mucusul in exces, singe sau sputa in caile respiratorii.

In tuse trebuie sa distingem doua faze principale:

faza iritativa, initiala, cind tusea este seaca, fara expectoratii;

faza productiva, cu secretii abundente.

Pentru prima faza fitoterapia recomanda plante sau substante obtinute din plante cu actiune calmanta, antispastica, sedativa pentru a scuti bolnavul de efortul deosebit al cailor respiratorii si al intregului organism, pentru invingerea actului reflex.

In farmacia casei nu trebuie sa lipseasca produse farmaceutice pe baza de codeina fosforica sub forma de comprimate de 15 mg (Codenal) sau Tussamag sirop care contine 5 mg/ml de codeina.

In lipsa acestor produse recomandam urmatoarea reteta:

petale de mac rosu de cimp 20 g

rostopasca 10 g

fructe de anason 20 g

flori si frunze de paducel 10 g.

Din acest amestec se prepara o infuzie folosind o lingura de plante la o cana cu apa clocotita. Dupa 10 minute se filtreaza. Se indulceste cu zahar, dar preferabil cu miere. Se beau la fiecare ora 3 linguri de infuzie, in total trei cani pe zi. Pentru copiii sub 10 ani doza este de o cana pe zi.


Pentru faza a doua (de coctiune)

Dupa calmarea acceselor de tuse se recomanda plante cu actiune emolienta, iar apoi expectorante. Dintre acestea mentionam urmatoarele:

Flori de luminarica

Se prepara o infuzie din doua lingurite la o cana cu apa. Se beau treptat doua cani in cursul zilei indulcite cu miere.

Se continua tratamentul cu flori de tei, care pe linga proprietatile emoliente au si actiune calmanta.

Se administreaza sub forma de infuzie preparata din 2 lingurite de flori la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.

Infuzia din flori de tei favorizeaza expectoratia prin fluidizarea secretiilor faringo-bronsice.

Flori si frunze de nalba de cultura sau flori si/sau radacini de nalba mare

Din florile si frunzele celor doua plante mentionate se prepara o infuzie, o lingura plante la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi.

Din radacinile de nalba, fragmentate, se prepara un macerat la rece folosind o lingura de radacini la o cana cu apa. Dupa 1-2 ore se filtreaza si se adauga un virf de cutit de bicarbonat de sodiu peste radacinile ramase. Filtratul se aduce peste radacini si se filtreaza din nou prin strecuratoare cu un singur strat de tifon. Intreaga cantitate rezultata se bea in cursul unei zile.

Frunze de patlagina

Se prepara o infuzie dintr-o lingura frunze la o cana cu apa. Se indulceste si se beau 1-2 cani pe zi.

Tot din patlagina se poate prepara un sirop folosind 3 linguri frunze pentru infuzie la 200 ml apa. Dupa filtrare se adauga 130 g zahar si se fierbe la foc domol timp de 10 minute. Se adauga 1 g benzonat de sodiu care se poate procura de la orice farmacie. Pentru copii: 2-3 linguri pe zi. Pentru adulti 5-6 linguri pe zi.

Fitoterapia recomanda si alte specii de plante pentru actiunea lor expectoranta. Aici, dupa modul lor de actiune, distingem doua categorii de plante: cele fluidizante ale secretiilor bronsice si cele care excita centrii respiratorii si ca urmare interventia musculaturii bronsice usurind expectoratia.

In flora tarii noastre avem doua specii de ciubotica cucului care datorita compozitiei chimice complexe indeplinesc ambele actiuni - cea fluidizanta a secretiilor bronsice si cea excitanta a centrilor respiratorii.

Preparatele din aceste specii se recomanda atit in bronsitele acute, cit si in cele cronice datorita actiunii expectorante puternice si secretolitice.

Atragem atentia ca atit proportiile de planta, cit si modul de preparare si administrare trebuie respectate, deoarece prin supradozare pot avea actiune emetica, deci provocind varsaturi.

Forma cea mai simpla este infuzia.

Din doua lingurite de flori de ciubotica cucului la o cana de apa clocotita se prepara o infuzie. Dupa 10 minute se filtreaza si se indulceste cu miere sau zahar. Se beau 2-3 cani pe zi pentru adulti, in mai multe reprize pentru copii.

Din radacinile si rizomii acestor plante se prepara un decoct utilizind o lingurita radacini fragmentate la o cana cu apa la care se adauga un virf de cutit de bicarbonat de sodiu. Dupa fierbere timp de 15 minute la foc domol se completeaza apa de evaporare si se filtreaza. Se indulceste. Se beau 2-3 cani pe zi pentru adulti si o cana in mai multe reprize pentru copii.

In continuare prezentam un bun expectorant care este indicat in special in bronsitele uscate destul de frecvente.mai mult...<ref>nutritie-sanatoasa.ro</ref>


ANTITUSIVELE SI EXPECTORANTELE

Tusea poate aparea in cazul acumularii de secretii traheobronsice dar si in cazul unor afectiuni respiratorii neansotite de cresterea secretiilor traheobronsice sau poate avea cauze nonrespiratorii. In afara antitusivelor propriu-zise, expectorantele pot contribui la calmarea tusei prin atenuarea iritatiei zonelor reflexogene endobronsice, Bronhodilatatoarele actioneaza de asemenea indirect, ca antitusive, impiedicand bronhoconstrictia generatoare a reflexului de tuse.

Diferitele preparate comerciale sau retete magistrale asociaza expectorante, antitusive, bronhodilatatoare, vasoconstrictoare - decongestative, antihistaminice, analgezice antipiretice. Asemenea medicamente, destinate tratamentului polisimptomatic al unor afectiuni catarale ale cai 121f55b lor respiratorii superioare, nu au, de multe ori, o fundamentare farmacodinamica, relatiile de antagonism sau incompatibilitatile intre diferitele componente sunt frecvente, iar dozele continute sunt de regula, prea mici. Asocierea expectorantelor cu antitusivele este irationala, ultimele impiedicand eliminarea secretiilor, crescute sub influenta primelor.

ANTITUSIVELE

Sunt medicamente capabile sa calmeze tusea. Actioneaza central prin inhibarea centrului tusei si periferic prin scaderea sensibilitatii terminatiilor nervoase la diferiti factori iritativi declansatori ai tusei.

Tratamentul antitusiv trebuie sa tina seama ca reflexul de tuse are si caracter de aparare, reprezentand un mecanism important pentru curatirea si drenarea arborelui traheobronsic. Staza secretiilor, provocata de folosirea nejudicioasa a a antitusivelor, poate fi mai daunatoare decat tusea.

Sunt utile in toate situatiile in care tusea este daunatoare: tusea neproductiva care oboseste bolnavul, impiedica somnul, accentueaza iritatia mucoasei laringiene si traheobronsice, favorizeaza bronhospasmul, contribuie la dezvoltarea emfizemului, poate declansa hemoptizia, favorizeaza diseminarea aerogena a unor infectii.

In cazul tusei intense sau la tusitorii cronici se recomanda antitusivele centrale, de preferinta cele care nu creeaza dependenta. Tusea usoara nu necesita de obicei antitusive. In tusea spastica si la asmatici sunt suficiente, de regula, bronhodilatatoarele.

Antitusive cu mecanism central:

1.Opioide: naturale (morfina, codeina), sintetice (dextrometorfan, levopropoxifen); noscapina

2.Neopioide: oxeladina

Antitusive cu mecanism periferic:

-Substante mucilaginoase;

-Antiseptice si decongestionante nazale- indirect;

-Bronhodilatatoare- indirect;

-Expectorante- inlatura fenomenele iritative ale sputei

ANTITUSIVE CENTRALE OPIOIDE

EXPECTORANTELE

Sunt substante medicamentoase care favorizeaza expectoratia, crescand cantitatea secretiilor traheobronsice si/sau fluidificandu-le. Actiunea expectoranta se datoreaza fie stimularii activitatii secretorii a glandelor mucoasei traheobronsice, fie fluidificarii directe a secretiilor mucoase. Se folosesc in afectiuni bronhopulmonare in care sputa este vascoasa, aderenta, nu poate fi eliminata si constituie un factor iritativ pentru mucoasa bronsica si o sursa de procese inflamatorii si infectiose (bronsite, traheite, astm bronsic, mucoviscidoza, bronsiectazii).

EXPECTORANTE SECRETOSTIMULANTE

Stimuleaza activitatea glandelor seroase din mucoasa bronsica si cresc transudarea plasmatica la acest nivel. De asemenea pot stimula motilitatea celulelor mucoasei si peristaltismul bronsic. Unele administrate p.o. au actiune iritanta slaba asupra mucoasei gastrice, declansand reflex o hipersecretie traheobronsica, altele se elimina prin mucoasa cailor respiratorii, actionand direct asupra celulelor glandelor secretorii.

Eficacitatea terapeutica a acestor expectorante clasice este relativ slaba, pentru unele indoielnica.

EXPECTORANTE SECRETOLITICE

Actioneaza direct asupra secretiilor bronsice pe care le fluidifica. Aceasta grupa cuprinde substante mucolitice, enzime proteolitice, agenti tensioactivi si hidratanti.

Mucoliticele, la nivelul secretiei mucoase desface diferitele tipuri de legaturi responsabile pentru agregarea macromoleculelor proteoglucidice care formeaza scheletul mucuslui. Are loc o fluidificare consecutiva si o usurare a expectoratiei.mai mult..<ref>scritube.com</ref>


Ce trebuie sa stii despre antitusive

Stiai ca este chiar bine ca puiul tau sa tuseasca? Asta il ajuta sa expectoreze si astfel tractul respirator se curata!


Inhibitoarele

Sunt indicate: Daca tusea iti tine puiutul treaz noaptea, un medicament inhibitor ar putea sa-l ajute sa adoarma. Inhibitoarele actioneaza prin reducerea impulsurilor nervoase ce produc tusea. Dar cere intotdeauna sfatul pediatrului inainte de a le administra copilului!

Ce trebuie sa stii? A inhiba tusea - in special pe cea insotita de mucozitati si respiratie greoaie - poate prelungi suferinta. In plus, inhibitoarele pot cauza unora dintre cei mici somnolenta sau hiperexcitabilitate.
Expectorantele

Sunt indicate? Nu chiar...Studiile de specialitate au demonstrat ca aceste produse nu sunt in realitate de mare ajutor. Ele doar subtiaza mucozitatile pentru a putea fi eliminate mai usor.

mai mult..<ref>mami.ro</ref>

Unelte personale